Asumisoikeushakemus

Asumisoikeushakemus

Asumisoikeusasunto on asumismuoto, jossa asukas omistaa asumisoikeuden rakennuttajayhtiön omistamaan asuntoon. Kiinteistö voi olla myös asukasyhdistyksen omistama, joskin Suomessa näitä on vain muutamia. Kanta-Suomen asumisoikeusyhdistys on yksi harvoista yhdistyksistä, joka tarjoaa kohtuuhintaisia asumisoikeusasuntoja. Asukas maksaa sisäänmuuttaessaan yhdistykselle kertaalleen asumisoikeusmaksun, ja kuukausittain käyttövastiketta. Poismuuttaessa asukkaalle palautetaan asumisoikeusmaksu rakennuskustannusindeksin muutoksen mukaisesti korjattuna. Asukas ei voi lunastaa asuntoa omakseen.

Talon omistaja ei voi irtisanoa asukasta kuin poikkeustapauksissa, asumisoikeussopimus on periaatteessa elinikäinen. Lisäksi asumisoikeuden voi luovuttaa perintönä eteenpäin. Asukas voi halutessaan vaihtaa asuntoa toiseen asumisoikeusasuntoon, tai myydä asumisoikeuden takaisin yhdistykselle ja muuttaa pois. Hallinnassa olevan huoneiston voi asumisoikeuden haltija vuokrata määräajaksi ulkopuoliselle henkilölle. Asumisoikeutta ei voi myydä vapaasti, vaan hinta on aina sama: ostohinta rakennuskustannusindeksin muutoksella korjattuna.

Asumisoikeusasuntoa voi hakea 18 vuotta täyttänyt henkilö, joka ei omista paikkakunnalla tarpeen vaatimaa asuntoa ja jolla ei ole varallisuutta sen hankkimiseksi. Varallisuusrajaa ei ole 55 vuotta täyttäneellä henkilöllä.

Kanta-Suomen Asumisoikeusyhdistykseltä asuntoa haetaan lähettämällä asumisoikeushakemus osoitteeseen:

Kanta-Suomen Asumisoikeusyhdistys
sähköpostilla: hallinto@ksasumisoikeus.fi

Asumisoikeuden saanti määräytyy järjestysnumeron mukaan.